Święta, święta i po świętach. A zapachy pozostały. Jak się ich pozbyć?

Polacy do świąt podchodzą poważnie i gotują na potęgę. Ale przychodzi dzień, w którym woń kapusty, grzybów, ryb, bigosu, zaczyna nam przeszkadzać. Jak pozbyć się niechcianych zapachów? 

Wszyscy kochamy świąteczne zapachy. Polska tradycja wiążę się przecież z aromatycznymi potrawami. Smażone ryby, bigos, kapusta z grzybami, lądują niemal na każdym stole. Często zdarza się jednak, że żywność wędruje między stołem a lodówką kilka dni. Kiedy świąteczny czas mija może się jednak okazać, że zapach świątecznych dań pozostał.

Włóż do lodówki, pozbądź się zapachów

Najlepiej o neutralizacji zapachów myśleć jeszcze przed świętami. Jeśli jednak woń zacznie nam przeszkadzać później, to wciąż mamy szansę na "ratunek". Szybkie działanie pozwoli pozbyć się zapachów z lodówki w miarę sprawnie.

Na szczęście w każdym domu dostępne są środki, które z łatwością mogą zastąpić pochłaniacze zapachów. To soda oczyszczona i kawa. Wystarczy nasypać kilkanaście gramów substancji do kilku miseczek i rozstawić na półeczkach. Powinna wystarczyć jedna noc, by woń zniknęła, lub przynajmniej mocno osłabła. W sklepach dostępne są też pochłaniacze zapachów wyposażone w chłonne substancje. 

Święta,  to najlepszy okres, by przekonać się, jak istotna jest kwestia przechowywania żywności. Ciasto postawione razem z np. bigosem lub wędliną może stracić swój smak. Mówiąc obrazowo "przejdzie" obcą wonią. Zaproszeni do stołu domownicy lub goście mogą to wyraźnie wyczuć. Dlatego wszystkie wonne potrawy powinny być przechowywane w lodówce w szczelnym opakowaniu. Ratunkiem może być miska owinięta folią. 

Zapachy warto też eliminować podczas gotowania. Bardzo pomocny może okazać się okap wyposażony w filtr węglowy. W przypadku wielu modeli można go dokupić. Innym wyjściem jest nabycie oczyszczacza powietrza. Na rynku dostępne są zarówno "wielkogabarytowe" wersje, które oczyszczą całe mieszkanie, jak i wersje mobilne. Można je ustawić na blacie, w pobliżu kuchenki. Woń smażonych ryb czy bigosu powinna być mniej dokuczliwa. 

Z zamrażarką walka może być trudna

Walka z zapachami w lodówce jest relatywnie prosta. O wiele trudniej pozbyć się woni z zamrażarki. Konieczne może być bowiem jej rozmrożenie. A to wymaga przecież wyjęcia zawartości, odłączenia od prądu - szczególnie w starszych modelach.

I tu eksperci mają jednak sprawdzone przepisy. W zamrażarce stosować można z powodzeniem substancje higroskopijne takie jak żwirek dla kotów. Pochłonie wilgoć wraz z przykrymi zapachami.

W przypadku mycia lodówki, które z pewnością w pozbyciu nieprzyjemnych zapachów może okazać się pomocne, warto sprawdzić instrukcję obsługi. Lodówki są bowiem pokryte warstwami antybakteryjnymi. I woda z octem, sokiem cytrynowym czy soda oczyszczona - znane sposoby na mycie lodówki - mogą nieraz zaszkodzić.