Lokal gastronomiczny - tylko dla odważnych!

Wielu z nas marzy o własnej restauracji. Pomysłów na ten rodzaj biznesu rodzi się w głowie praktycznie każdej osoby, której danie choć raz zostało pochwalone. W takim razie o czym pamiętać w czasie poszukiwań lokalu pod restauracje? Co powinniśmy mieć na uwadze od strony nieruchomości, aby to własnie nasz lokal w przyszłości dostał gwiazdkę Michelina? Albo przynajmniej uznanie stałych bywalców?
Potrzeba

Czy w dzisiejszych czasach w ogóle trzeba mieć lokal dla gości? Wystarczy przecież wpisać Pyszne.pl i od razu mamy podane setki restauracji z ofertą dostawy do domu? To proste! Nie musimy nawet nigdzie iść! Zgadza się, ale jeżeli planujemy nasz biznes z głową, powinniśmy pamiętać o dobrej lokalizacji i dostosować ją do profilu naszego lokalu. Przede wszystkim na początku musimy ustalić czym konkretnie będziemy się zajmować.

Wielkość

Przede wszystkim musimy sobie odpowiedzieć na pytanie jak duży będzie nasz lokal. Musimy się zdecydować czy będziemy organizować imprezy okolicznościowe czy raczej będziemy zajmować się klientem indywidualnym. Zależnie od tego, powinniśmy przygotować metraż naszego lokalu. Ważna jest powierzchnia kuchni. Wiadomo, że jeżeli będziemy oferować pełen serwis to kuchnia musi być dostatecznie duża. Musi być oddzielne miejsce na tzw. kuchnie zimną, kuchnie gorącą no i obsługę. Zaplecze w dobrej restauracji czasami może być, ilością metrów, porównywalne z salą.

Lokalizacja

Jest ważna. I tutaj musimy się zastanowić, na czym nam zależy jeszcze przed decyzją kupna. Jeżeli chcemy prowadzić lokal który w ofercie ma imprezy okolicznościowe to miejsce na uboczu nie będzie dużym problemem. Wtedy główni klienci liczą się z tym, że muszą dojechać. Ale pamiętajmy też o tym, by zapewnić im odpowiednią ilość miejsc parkingowych! Z drugiej strony, jeżeli będziemy obsługiwać klienta indywidualnego to im bliżej centrum bądź często uczęszczanych tras tym lepiej. W takim przypadku ruch jaki będzie generowany przez klienta "z ulicy " będzie znaczący. Oczywiście istnieją różne sposoby na pozyskanie klienta, natomiast tego klienta trzeba fizycznie posiadać! A do tego potrzebujemy dobrego miejsca. Żeby było blisko i po drodze!

Czy warto kupować gotowe lokale?

I tak i nie. Trzeba na samym początku ustalić, dlaczego lokal jest sprzedawany. Być może poprzedni właściciele nie potrafili go dobrze prowadzić, a w tej branży lepiej wystartować z zupełnie nowym brandem niż naprawiać lata zaniedbań poprzedniego właściciela! Powodem sprzedaży dobrze prosperującej restauracji mogą być oczywiście różne. Nie mniej jednak, lepiej spróbować z nowym miejscem. Już na starcie będzie nam łatwiej z nową marką!

Wynająć czy kupić?

Gastronomia to ten rodzaj biznesu, w którym ciężko odnieść długotrwały sukces. Dlatego, w pierwszej chwili lepszym rozwiązaniem wydaje się wynajem lokalu. Niestety, ilość oferowanych miejsc, spełniających warunki pod kuchnię i do tego w dobrej lokalizacji, jest bardzo mała. Zdecydowanie łatwiej kupić zupełnie nowy lokal na własność i odnowić pod swój konkretny gust. Lecz, gdy udaje nam się znaleźć lokal do wynajęcia na dobrych warunkach i w ciekawej lokalizacji. Nie wahajmy się!

Dla kogo gastronomia?

Pod względem nieruchomościowym, gastronomia to niezwykle ciężki kawał chleba. Należy najpierw sprostać, często niejasnym, przepisom budowlanym. I przede wszystkim, sanitarnym. Do wzoru musimy dorzucić jeszcze perfekcyjną lokalizację oraz wielkość lokalu...  Dopiero wtedy można tak naprawdę pracować nad menu. Zadanie tylko dla odważny i pewnych siebie inwestorów.