Nazwa brzmi jak horroru, ale w takim domu chciałbyś zamieszkać. Dark House jest wtopiony w las

Jakie znaczenie dla projektu domu ma teren, na którym się znajduje? Najlepiej widać to na przykładzie nieruchomości, która stanąć ma na mocno zalesionej działce. Dzięki zabiegom architekta dom może być zespolony z naturą, a jednocześnie funkcjonalny.

Architekt Marcin Tomaszewski zaprezentował niecodzienną koncepcję ciekawego budynku, który świetnie prezentuje się na zalesionej działce. RE: DARK HOUSE w założeniu miał być niedostępny z zewnątrz, ale otwarty i bezpieczny dla właściciela. Jednocześnie ma sprawiać wrażenie "pozostającego w ruchu".

Jak wpasować dom w las? Tajemnicą jest podzielenie bryły na części

W jaki sposób powstał projekt, co przyczyniło się do wyboru akurat takiej kolorystyki i materiałów? - Przed projektowaniem zawsze chcę zobaczyć teren, gdzie ma stanąć dom - to zdecydowanie ułatwia pierwsze kroki podczas tworzenia projektu. W tym przypadku teren był lekko nierówny i skarpowaty oraz mocno zalesiony - wyjaśnia architekt. - Nie chciałem, by dom wyglądał jak wbity w teren. Pomimo prostego, wręcz prostolinijnego rzutu, elewację postanowiłem więc nieco "rozbrylić" i dzięki temu wprowadzić wrażenie ruchu - wyjaśnia. 

Dark HouseDark House Wizualizacja: REFORM Architekt, projekt Marcin Tomaszewski

Budynek, którego łączna powierzchnia wyniesie 320 metrów kwadratowych, znajdzie się na sporej, liczącej 3000 metrów kwadratowych działce. - Bryła została zaprojektowana na różnych wysokościach, jednak jest to nieodczuwalne dla domownika. Poprzez nierówności, architekt naśladuje naturę - a konkretnie drzewa, które także wyrastają na różnych poziomach.

Grafit, brąz i efekt zadrapania

Na zewnętrznej elewacji zostanie wykorzystany jeden materiał – tynk w oryginalnym kolorze Grigio Naturale RF stworzonym specjalnie do tej realizacji. W zależności od płaszczyzny ściany będzie w różny sposób zarysowywał się na elewacji. Raz w pionie, raz w poziomie, a innym razem pod ukos i tym sposobem osiągnie zamierzony efekt "zadrapania". Dzięki temu zabiegowi budynek zyskał niepowtarzalną fakturę oraz pewna funkcjonalność obiektu została w niego wtopiona tak jak np. wrota garażowe, wejście do budynku oraz inne elementy na elewacji - wyjaśnia architekt.

Dark HouseDark House Wizualizacja: REFORM Architekt, projekt Marcin Tomaszewski

Skromny dom ma być przede wszystkim bezpieczny, dlatego dopiero na tyłach domu widoczne są okna i wszelkie zaplanowane wewnątrz funkcje. Układ wewnętrzny został zaprojektowany w prosty, schematyczny sposób z podziałem na trzy strefy – dzienną (open space), nocną (sypialnie i łazienki) oraz techniczną (garaż i inne pomieszczenia techniczne).

Kolor budynku będzie zmieniał się dzięki słońcu

Frontowa elewacja mimo wrażenia ciemnej szarości, w rzeczywistości będzie wpadała w różne odcienie ciemnego brązu oraz naturalnej szarości – w zależności od pory dnia oraz pory roku, co nawiązuje do kolorystyki otaczającej natury i terenu. Wspomniany krajobraz stanowił dużą inspirację w projekcie, w którym powstała bryła ma być jak kameleon - wtapiać się w otoczenie.

Projekt został zaakceptowany przez klienta. Wkrótce rozpocznie się jego realizacja.

Dark HouseDark House Wizualizacja: REFORM Architekt, projekt Marcin Tomaszewski