Dom zakręcony wokół skały. Wygląda niesamowicie

Czy budynek z betonu może wydawać się lekki i jednocześnie dobrze komponować z naturalnym otoczeniem? Prace architekta Ameya Kandalgaonkara dowodzą, że tak. Najnowsze dzieło projektanta "House in the desert" w niezwykły sposób wykorzystuje otoczenie pustyni.

Beton nie kojarzy się z lekkością, raczej z czymś masywnym, o wielkich gabarytach. Nic dziwnego, że nurt wykorzystujący w realizacjach surowy beton nazywany jest brutalizmem. Ale prace pochodzącego z Szanghaju projektanta pokazują, jak bardzo elastyczny to materiał. 

Zobacz wideo Jak wygląda rynek nieruchomości w trakcie pandemii? Rozmowa z ekspertem

Architektura betonu

Projektant Amey Kandalgaonkar zasłynął kreacją budynku dosłownie wpisanego w ogromną skałę. Jego projekt "House inside a Rock" szybko zagościł na największych serwisach informacyjnych i tych poświęconych architekturze. Sama praca była jedynie konceptem i pokazem możliwości projektanta, ale jak sam zaznaczał, jest w stanie przygotować plan budowy dla wykonawców i inwestora. Podobnie jest z najnowszą koncepcją. 

Poprzedni projekt architekta 'House inside the Rock'Poprzedni projekt architekta 'House inside the Rock' ameykphotography.com

Znalazłem mieszkanie, znalazłem dom. Znalazłem serwis, na którym są. 

O ile wcześniejszy projekt był domem wydrążonym w kamieniu, to nowy projekt jest zupełnie samodzielnym budynkiem, który oplata skałę. Tym razem dom Ameya łączy się z nią w lekkiej kompozycji. 

Inspiracja pustynnym wiatrem

Przy tworzeniu tego projektu, architekt przyznał, że inspirował się warunkami panującymi na pustyni. Głównie silnymi podmuchami wiatru. Widać to doskonale po zapętlającej się poziomej bryle, w której ukryte będą schody prowadzące do głównego kompleksu. 

Najnowszy projekt architekta 'House in the Desert'Najnowszy projekt architekta 'House in the Desert' ameykphotography.com

Projekt zakłada budowę dwóch połączonych ze sobą brył. Pozioma, wymieniona wcześniej, byłaby długim korytarzem prowadzącym do drugiej pionowej. W tej drugiej ukryte byłyby wszystkie główne pomieszczenia. A na samej górze ulokowany miałby być basen typu infinity, czyli taki, w którym przynajmniej jedna z krawędzi jest niewidoczna. 

Źródła: whitemad.pl, ameykphotography.com

Więcej o: