Dobry blat kuchenny – czyli jaki?

Odpowiedź na to pytanie nie jest taka trudna. Blat przede wszystkim musi być odporny na uszkodzenia, plamy i wilgoć, a jego czyszczenie nie może sprawiać kłopotu. I co oczywiste - powinien być ładny, dopasowany do wystroju kuchni i naszych potrzeb, a jego cena odpowiednia do zasobności naszego portfela.

Mając te wszystkie wytyczne sprawdźmy zatem, jakie materiały znajdziemy na rynku i na co jeszcze zwracają uwagę fachowcy.

Blaty laminowane

Cieszą się dużą popularnością, co wynika nie tylko z ich przystępnej ceny, ale także bogatej kolorystyki i wzornictwa. Produkowane są z płyty wiórowej pokrytej laminatem HPL (z angielskiego: high pressure laminate). Dzięki temu powierzchnia tych blatów jest trwała, gładka i nie absorbuje wody, a do ich czyszczenia wystarczy najczęściej wilgotna szmatka. Zdaniem Malwiny Rostalskiej, menedżer rozwoju rynku w firmie Pfleiderer, szeroka gama dekorów i struktur blatów pozwala z łatwością zastąpić naturalne surowce, takie jak: drewno, kamień czy metal. Co więcej, wybierając blat laminowany wspieramy środowisko, bowiem rdzeń produktu jest wykonany z surowca pozyskiwanego z recyklingu oraz z surowców poprodukcyjnych z innych gałęzi przemysłu drzewnego, a to w dzisiejszych czasach ma ogromne znaczenie.

Blaty z drewna

Drewno to materiał naturalny, przyjazny człowiekowi, ciepły w dotyku. Hubert Plichta, ekspert firmy DLH wyjaśnia, że trafnym wyborem będą blaty z wytrzymałych i stabilnych wymiarowo gatunków drewna, takich jak dąb, jesion, merbau czy teak. Przy odpowiedniej pielęgnacji z tego typu blatów będziemy cieszyć się długie lata. Można je bowiem wielokrotnie odnawiać, co zdecydowanie przedłuża ich żywotność. To szczególnie proste przy blatach olejowanych, które konserwuje się zwykle samodzielnie, a ewentualne rysy łatwo usuwa przez szlifowanie i ponowne zabezpieczenie powierzchni olejem. Zwolennikom ciemnych blatów ekspert DLH poleca drewno egzotyczne frake. Ma ono charakterystyczną urodę - ciemny odcień brązu przeplatany jest jaśniejszymi wątkami o złotawym zabarwieniu. Urozmaicony w ten sposób rysunek słojów podkreśla dekoracyjny charakter struktury, więc całość prezentuje się niezwykle elegancko.

Blaty z naturalnego kamienia

Wyglądają bardzo efektownie, ale są dość drogie. Nie kupimy ich „od ręki”, wykonuje się je wyłącznie na zamówienie. Jeśli chodzi o materiał, najczęściej wybierany jest granit, gdyż wyróżnia się odpornością na zarysowania, uderzenia i działanie chemikaliów. Wybierając tego typu blat, trzeba pamiętać o tym, że ze względu na jego znaczny ciężar wymaga odpowiedniego montażu (na solidnych konstrukcjach szafek). Poza tym po jego zakończeniu granit należy zaimpregnować i czynność tę zazwyczaj należy powtarzać raz w roku.

Aktualne ceny montażu mebli kuchennych znajdziecie na Domiporta.pl/cenniki >>>

Blaty ze spieków

Wytrzymują próbę czasu i intensywne użytkowanie, ponieważ są twarde, nieporowate, odporne na plamy i zniszczenia mechaniczne. W efekcie nasza kuchnia będzie tak samo piękna po pięciu, dziesięciu, a nawet piętnastu latach - uważa Aneta Konowrocka, marketing manager Cosentino. Spieki kwarcowe Dekton bardzo łatwo utrzymać w czystości, a oprócz tego mają certyfikat NSF, zapewniający bezpieczny kontakt z żywnością. Ponadto, blaty ze spieków cechują się odpornością na wysokie temperatury. Dlatego można bez obaw stawiać na nich gorące garnki i naczynia bezpośrednio wyjęte z pieca – dodaje ekspertka.

Blaty z kompozytu

Kompozyt to mieszanka zmielonej skały, syntetycznych żywic oraz pigmentów. Dzięki temu ostatniemu składnikowi blaty mogą być barwione w dowolny sposób. Fachowcy podkreślają, że z kompozytu można wykonać nie tylko blat, ale również zlew i połączyć je ze sobą bez widocznych spoin. Jednak podobnie jak blaty ze spieków, także i te z kompozytu to dość droga opcja.

Rzadziej stosowane materiały

Miłośników industrialnego wyposażenia kuchni z pewnością zainteresują takie materiały, jak stal nierdzewna i beton. Pierwszy z nich jest bardzo wytrzymały, odporny na wszelkie uszkodzenia, ale wymaga wycierania do sucha po zakończonej pracy, aby nie pozostawały na nim ślady. Z kolei blat betonowy można w sposób dowolny barwić, a także wtapiać w niego kawałki szkła, porcelany czy kamyki. Aby zapewnić trwałość powierzchni z betonu – należy pamiętać o konieczności impregnacji materiału.

Blat ciemny czy jasny?

Aleksandra Miodowska, architekt wnętrz Decoroom podpowiada, że kolor blatu kuchennego często podyktowany jest tym, z jakiego materiału został wykonany. Decydując się na blat drewniany, zwróćmy, aby jego naturalne wybarwienie pasowało do drewnianej podłogi lub do pozostałych drewnianych elementów w domu. Ta sama zasada dotyczy blatów wykończonych laminatem drewnopodobnym. Z kolei kamienne blaty kuchenne bardzo przyciągają uwagę i potrafią „zdominować” wnętrze. Chcąc uniknąć takiego efektu najlepiej wybrać uniwersalnie wybarwiony kamień w kolorze czarnym, białym, szarym lub beżowym. Pamiętajmy, że jest to zakup na lata i tak jak popularne były około 30 lat temu czerwone, różowe lub zielone kamienie, dziś warto postawić na ponadczasową elegancję. Dobrze jeśli płyta kamienna nie ma bardzo wyrazistego wzoru lub użylenia, wówczas będzie bardziej współgrała z gładkimi frontami kuchennymi. Te wskazówki warto wykorzystać również, gdy decydujemy się na blat z konglomeratu lub spieku.

 

Konglomerat, jak już wspomnieliśmy, daje możliwość tworzenia funkcjonalnych rozwiązań takich jak zintegrowany z blatem zlew z konglomeratu i frezowania w blacie, pełniące funkcję ociekacza. Pozwala to na stworzenie efektu monolitu w kuchni. Kolejnym sposobem na uzyskanie jednolitej bryły kolorystycznej w kuchni jest dobranie blatu pod kolor frontów kuchennych. Jest to rozwiązanie, które nadaje nowoczesnego charakteru wnętrzu. Większość sprzętów kuchennych tj. płyta kuchenna jest dostępnych w czarnej kolorystyce. W ostatnich latach popularne są również czarne zlewozmywaki. Dlatego, jeśli zależy nam na tym, aby nie rzucały się w oczy, to warto postawić na blat w ciemnym odcieniu.

Jeżeli chcemy optycznie powiększyć wnętrze i zależy nam na tym, aby blat odbijał padające na niego światło, wówczas radzimy wybrać biały lub jasny blat. Najważniejsze, aby kolory te współgrały ze sobą lub były z tej samej gamy kolorystycznej, przekonuje Aleksandra Miodowska. Warto przyjąć za zasadę, aby w ramach kolorystyki zabudowy kuchennej dobrać maksymalnie trzy różne kolory lub materiały. Ułatwi to stworzenie estetycznej i spójnej aranżacji w kuchni.

Zdjęcie główne: Jason Briscoe Unsplash