Przypadkiem wyhodowali arbuza. Wyrósł z resztek wrzuconych do kompostownika. Wiemy, jak smakuje

eRKa

Pan Ryszard i pani Wiesława z Leszna, zapaleni działkowcy, zupełnym przypadkiem wyhodowali arbuza. Egzotyczna roślina wyrosła w kompostowniku - z resztek wrzuconych na początku lata.

Czy w Polsce można uprawiać arbuzy? Okazuje się, że przy odrobinie szczęścia można doczekać się całkiem pokaźnego okazu. Zdarza się jednak, że egzotyczny owoc wyrasta przypadkiem. Tak było w przypadku Ryszarda i Wiesławy z Leszna, którzy nietypową roślinę odkryli w kompostowniku zbudowanym na własnej działce.

Arbuz rosnący w kompostowniku  Czytelnik Gazeta.pl

Kupili arbuza w markecie, wyrzucili resztki do kompostownika. Wyrosła z nich nowa roślina

Właściciele działki początkowo nie mieli pewności, jaka roślina zadomowiła się w miejscu składowania resztek. Zaciekawieni postanowili jednak poczekać. Kiedy wykształciły się liście, wiedzieli już, że hodują arbuza. Byli jednak pewni, że w naszym klimacie roślina się nie utrzyma, a jeśli nawet, to wyda owoc, który nie będzie nadawał się do jedzenia.

- Nigdy nie przepuszczałam, że z pestek i innych resztek po zjedzonym arbuzie, kupionym w markecie, wyrośnie arbuz. Słońca jednak tego lata nie brakowało, trochę też popadało, a arbuz rósł, aż wyraźnie zaczął zmieniać kolor. Z ciemnozielonego stał się jasnozielony - wyjaśnia w rozmowie z Domiporta.pl pani Wiesława.

Arbuz wyhodowany na kompostowniku  Czytelnik Gazeta.pl

Jak smakuje arbuz wyhodowany w kompostowniku?

Właściciele działki postanowili w końcu sprawdzić, czy uprawiany przez kilka tygodni arbuz będzie nadawał się do jedzenia. Pomimo niezbyt imponujących rozmiarów w uderzeniu wydawał bowiem charakterystyczny dźwięk sugerujący, że dojrzał.

Arbuz z kompostownika  Czytelnik Gazeta.pl

Po rozkrojeniu owocu okazało się, że ma intensywną barwę i zapach. Również smak okazał się zaskoczeniem. - Jadłem arbuza wyhodowanego w szklarni przez znajomego, i szczerze przyznam, że w ogóle nie miał smaku. Ten z kompostownika jest jeszcze smaczniejszy niż z marketu. Bardzo słodki - relacjonuje pan Ryszard.

Arbuz z kompostownika  Czytelnik Gazeta.pl

Według ekspertów uprawa arbuzów w Polsce jest możliwa pod jednym warunkiem - potrzeba dużo słońca. Osłonięte cieniem rośliny nie wykształcają owoców. W polskich warunkach klimatycznych trudno też utrzymać roślinę w dobrej formie - rzadko bowiem dojrzewają. Jeśli już jednak widzimy małą zieloną kulkę w miejscu wcześniejszego kwiatu możemy trzymać kciuki - po 45-50 dniach arbuz powinien być dojrzały.

Znalazłem mieszkanie, znalazłem dom. Znalazłem serwis, na którym są.

Zobacz wideo Mieszkania potanieją przez koronawirusa? "To będą minimalne korekty"

WIĘCEJ O:

ekologia ciekawostki historia
 
Weź udział w dyskusji (21)
POLECAMY
"Planowałeś zakup mieszkania? Oni właśnie zdmuchnęli ci je sprzed nosa. I 649 innym"
"Celowy zabieg przy kredycie bez wkładu własnego? W Krakowie załapie się np. jedynie kilka procent lokali"
"Mieszkania stanieją? Masowe kupowanie nieruchomości ma być zakazane. "Intensywnie nad tym pracujemy""
"Kredyt bez wkładu własnego. Znamy szczegóły. Trójka dzieci obniży ratę kredytu o 400 zł"
"To się dzieje! CPK kupiło pierwsze grunty pod budowę ogromnego lotniska"
"Rząd chce zainstalować licznik w każdym mieszkaniu. Będzie nowy obowiązek. I zrobi się zimno?"