Ergonomiczna kuchnia to wyzwanie, oto porady jak sobie z nim poradzić

Kuchnia to jedno z pomieszczeń w naszym domu, które jest narażone na największe zabrudzenia, błędy w aranżacji czy organizacji. Pole bitwy naszych kulinarnych zmagań powinno być urządzone jak najbardziej funkcjonalnie, ponieważ każda przestrzeń, zwłaszcza w małym pomieszczeniu, może być sprytnie wykorzystana.

Największym zadaniem dla architektów jest urządzenie małej kuchni tak, by wszystko co najbardziej potrzebne się w niej zmieściło. Istnieje kilka lifehacków (trików), które ułatwią nam funkcjonowanie w kuchni oraz pomogą zaoszczędzić dużo miejsca. Ze względu na pełnione funkcje kuchnia wymaga przemyślanego i starannego urządzenia. Jakie rozwiązania warto w niej zastosować?

Podstawą funkcjonalnej kuchni są szafki

Już podczas projektowania kuchni warto zadbać o jak najlepsze wykorzystanie wolnej przestrzeni. Popularnym rozwiązaniem dla osób, które posiadają dużo akcesoriów kuchennych jest wykorzystywanie wolnych przestrzeni np. na bokach szafek czy na ścianie. Do wewnętrznych ścianek można przymocować haczyki na lekkie przedmioty takie jak ściereczki bądź niewielkie akcesoria kuchenne, np. łyżki. Po zamknięciu szafki nie będzie ich widać. 

Świetnym rozwiązaniem jest także przymocowanie dodatkowego blatu, najlepiej składanego, by nie zabierał dodatkowego miejsca. Warto też przemyśleć wykorzystanie pokrywy palników w kuchence. Część modeli posiada specjalną pokrywę, która zabezpiecza powierzchnię palników w czasie transportu. Ale można ją wykorzystać także jako dodatkowy blat, gdy nie musimy korzystać z palników bądź płyty grzejnej (w zależności od posiadanej przez nas kuchenki). Trzeba jedynie pamiętać o utrzymaniu jej czystości. 

 

W przypadku szafek narożnych warto zainwestować w mechanizm prowadnic lub półki obrotowe, dzięki którym można wysunąć znajdujące się w środku przedmioty na profilowanych półkach bez konieczności "nurkowania" w głąb szafy w poszukiwaniu konkretnego przedmiotu. Udźwig takich półek wynosi nawet 20 kilogramów - można więc przechowywać tam duże garnki czy roboty kuchenne. Chociaż prowadnice mogą zabierać więcej miejsca, to na pewno łatwość ich użytkowania to wynagradza. 

Lifehacki na jak najlepsze wykorzystanie wolnej przestrzeni w kuchni

Dobrym rozwiązaniem przy małym metrażu jest przymocowanie listwy magnetycznej na noże lub listwy z haczykami, na której możemy powiesić najczęściej wykorzystywane przez nas przedmioty. Listwy magnetyczne nie zawsze wyglądają ładnie, ale ukryte za np. kawałkiem drewna, będą dodawały estetyki  naszej kuchni. Listwy magnetyczne często mocowane są także pod spodem szafek. W ten sposób utrzymają one niewielkie pojemniki na przyprawy - szklane lub plastikowe z metalową przykrywką. Można je także umieszczać wewnątrz szafek.

 

Dużo pomocnych tricków możemy zastosować także w już urządzonych kuchniach. Wtedy najbardziej kluczowe są metody przechowywania. Jednym z lifehacków jest stworzenie szafki na patelnie. W tym celu wystarczy zamontować wieszaki na drzwiach szafki po wewnętrznej stronie - wygląda to estetycznie, a na dodatek ułatwia nam przechowywanie i dbanie o patelnie, ułożenie ich jedna na drugiej może prowadzić do rysowania się warstwy teflonu. W przypadku wieszaków takie ryzyko jest minimalne. Wieszaki te mogą być montowane wewnątrz, ale też na zewnątrz szafek oraz na ścianach. Można też wykorzystać już istniejące poręcze - wystarczy wtedy tylko kupić haczyki, na których będziemy mogli powiesić patelnie. Pod górnymi szafkami można zawiesić też dodatkowe metalowe półki. 

 

Bardzo dobrym rozwiązaniem na organizację miejsca w szafach są drążki rozporowe. Dzięki nim możemy wydzielić dodatkowe przegrody w szufladach na np. deski do krojenia, tace czy duże ozdobne talerze. Są one bardzo praktyczne, ponieważ nie niszczą mebli i nie są montowane na stałe: można je więc dostosowywać do własnych potrzeb. W szerokich szufladach w prosty sposób można także zamontować dodatkowe przegrody - plastikowe lub drewniane, które można dopasować do każdej szafki. Pomocne są też wkłady do szafek kuchennych, które pomogą nam podzielić miejsce na sztućce, talerze, przybory i garnki.

 

Inny patent to organizer na przyprawy. Jeśli nie mamy możliwości trzymać przypraw w szklanych lub plastikowych pojemniczkach, to pozostaje nam przechowywanie ich w oryginalnych opakowaniach. Ułożone obok siebie przyprawy czasem mogą nam się mylić - pomocne w tym będą drewniane spinacze: dobrze zabezpieczą opakowanie, a na ich bokach można napisać nazwy przypraw - co ułatwi nam ich szybkie znalezienie. Szklane, szczelnie zamykane, nieprzepuszczające wilgoci pojemniki warto kupić w przypadku produktów sypkich takich jak mąka, kasze czy sól.

 

Oferty nieruchomości znajdziesz na Domiporta.pl.:

Więcej o: