To z pewnością największy płetwal błękitny na świecie. Stanie w Norwegii

Nawiązanie do kształtu płetwy i grzbietu płetwala błękitnego to nie przypadek. W budynku ma powstać obserwatorium wielorybów i centrum badawcze. Konstrukcja ma powstać do końca przyszłego roku.

Władze Norwegii na wiosnę br. zorganizowały konkurs architektoniczny na projekt nowego obserwatorium wielorybów w niewielkiej miejscowości zlokalizowanej za kołem podbiegunowym. Spośród czterech finalistów wybrano projekt studia Dorte Madrup. 

Budynek inspirowany naturą

Wizualizacje przedstawione w konkursie ukazują bryłę budynku, która przypomina płynącego wieloryba w ujęciach z różnych perspektyw. Od frontu obserwatorium nawiązuje do grzbietu ogromnego ssaka wyłaniającego się z morskiej toni, a od strony morza budynek przypomina majestatyczny ogon płetwala błękitnego. Za to subtelne, niemal poetyczne, ale czytelne nawiązanie do natury jury konkursu przychyliło się właśnie do tego projektu. 

Wizualizacja obserwatorium wielorybów 'The Wale'Wizualizacja obserwatorium wielorybów 'The Wale' materiały prasowe / dortemandrup.dk

Budynek ma się nazywać "The Wale", co jest jednoznacznym nawiązaniem do będącego pod ochroną płetwala błękitnego. Projekt wpasowuje się również w krajobraz i nie odrywa widza nachalnie swoim kształtem czy materiałem od majestatu morza i okolicznego krajobrazu. 

Ważna misja

Obserwatorium będzie się znajdować w Andrenes na wyspie Andøya (w archipelagu Vesterålen).To tutaj znajduje się port, z którego najczęściej wyruszają badacze i turyści na poszukiwanie wielorybów w ich naturalnym środowisku. Nowa atrakcja turystyczna ma promować to miejsce. 

W obserwatorium będzie można znaleźć powierzchnie wystawiennicze, biura, kawiarnie, restaurację oraz sklep z pamiątkami. A przez ogromne przeszklenia od strony morza będzie można obserwować cały archipelag. Dach budynku natomiast może posłużyć jako punkt obserwacyjny. 

Za zwycięski projekt odpowiadają: Dorte Mandrup, Marianne Levinsen Landskab, JAC Studio, Thornton Tomasetti, AT Plan & Arkitektur, Nils øien, Anders Kold. A sama inwestycja ma zostać zakończona w jeszcze w 2020 roku. 

źródło: dortemandrup.dk

Więcej o: