Najcieńszy budynek w Bejrucie powstał po kłótni dwóch braci

Budynek Al Ba'sa (uraza, żal) w dzielnicy Manara w Bejrucie jest symbolem sporu między dwójką braci. Cienki dom w stolicy Libanu wybudowany został w 1954 roku i jest najlepszym przykładem tego, jak głęboka może być uraza skrywana między rodzeństwem.

Dom Al Ba’sa, co po arabsku oznacza urazę, ma nieco ponad 60 centymetrów w najwęższym miejscu, oraz około czterech metrów w najszerszym punkcie. Z cieńszej strony budynek bardziej przypomina niedokończoną ścianę niż miejsce przeznaczone do zamieszkania dla ludzi.

Zbudował najcieńszy budynek w Bejrucie, by zasłonić swojemu bratu widok na morze - historia kłótni pewnego rodzeństwa

Jak powstał najcieńszy budynek w Bejrucie? Wszystko zaczęło się od sporu dwóch braci, którzy po śmierci ojca odziedziczyli ziemię. Rodzeństwo nie mogło uzgodnić, która część komu powinna zostać przyznana. Konflikt pogłębił się, gdy miasto wykorzystało część terenu do budowy infrastruktury miejskiej, przez co działka stała się jeszcze trudniejsza do zagospodarowania.

 

Brat, któremu ostatecznie przypadł trudniejszy do zagospodarowania kawałek gruntu o powierzchni 120 m2, postawił zademonstrować swoją pomysłowość (lub złośliwość, to już zależy od perspektywy) i zbudował niezwykle wąski, ale nadający się do zamieszkania budynek. Dom Al Ba’sa tym samym zasłonił widok na Morze Śródziemne z okien domu jego brata. To z kolei przyczyniło się do obniżenia wartości nieruchomości tego drugiego.

Al Ba’sa posiada zaledwie dwa mieszkania na każdym piętrze. Przez większość czasu jedno z pięter służyło jako dom publiczny, a kolejne stały się schronieniem dla uchodźców uciekających przed wojną w Syrii. W budynku nadal zameldowanych jest kilka osób. Dom najprawdopodobniej jeszcze długo będzie upamiętniać spór braci – rozbiórka budynku jest bardzo kosztowna, a według obowiązujących przepisów zagospodarowania przestrzennego, budowa na tak małej działce byłaby obecnie niemożliwa. Dodatkowo działka razem z domem jest o wiele cenniejsza (ze względu na najem), niż sama ziemia, której i tak nie dałoby się sprzedać pod inwestycje.

Co ciekawe architektami budynku byli również bracia: Salah i Fawzi Itani. 

Architekt i urbanistka Sandra Rishani w eseju dla Jadaliyya opisała, jak budynek prezentuje się wewnątrz:

Podczas gdy fasada z proporcjonalnymi oknami i balkonami wydaje się przedstawiać normalny budynek, to jedno spojrzenie na bok wystarczy, by zrozumieć, że jest on zbudowany jako ściana blokująca widok wart milion dolarów. Klatka schodowa i wejście są wystarczająco szerokie, aby wygodnie wejść. Każde piętro podzielone jest na dwa mieszkania. Pierwszy pokój zaczyna się od kuchni, po której następuje seria pokoi. W miarę wchodzenia do mieszkania przestrzeń staje się węższa z każdym pokojem, aż dociera się do najbardziej ciasnego miejsca: sypialni i liczącej 60 cm szerokości garderoby (czy raczej szafy). Wysokie sufity i okna wpuszczają dużo światła, co pomaga stworzyć poczucie przestronności. Każde pomieszczenie w Al Ba’sa ma dwa źródła światła; jedne okna wychodzą w kierunku domu brata, a drugie na piękny widok na morze.
Więcej o: